Blåkullas Kennel

Petit Brabançon, Portugisisk vattenhund & Pudel

Om mig

Jag heter Karin Johnsson och bor i Sollentuna norr om Stockholm tillsammans med min sambo Christer, hundar och katter. Är innehavare av kennel Blåkullas, jag har inte haft någon uppfödning på många år fram till nu 2010. Jag föddes som djurtokig brukade mina föräldrar säga, och började tidigt tjata om en egen hund. Innan dess passerade alla sorts smådjur hemmet, ägnade många år till att föda upp peruanska marsvin med stamtavlor och var med att starta upp Sveriges första marsvinsklubb - idag smådjursklubben.

En jämnårig lekkamrat vars föräldrar födde upp cocker spaniel, Kennel Ripfjällets, blev min bästis och jag närapå bosatte mig i det hemmet, var då runt 6-7 år, insöp allt som gälllde hundar. Kunde sitta i timmar och titta på när dom blev trimmade, var med när valpar föddes osv.
Jag var nio år när jag äntligen fick min första hund, en silver dvärgpudel Wander Boy född 1965, efter Pixiecroft Silver Plume importerad av kennel Stortuvans. Köpte sen en mellanpudel tik Donmays Alexandra från kennel Donmay i Sandviken med Blåkulla blod bakåt. Började klippa  mina pudlar och grannarnas hundar redan vid 12 års ålder.

Min lekkamrat flyttade från Stockholm, hennes föräldrar hade köpt Koppoms Gård utanför Arvika och efter ett par år köpte dom Strömbergs Säteri utanför Åmål. Där fanns bland annat ca 15 Cocker Spaniels, hästar, kor och får. Jag tillbringade många skollov där och sen när jag blev lite äldre jobbade jag där på sommarloven. Mitt stora intresse var förstås hundarna men ägnade mig också mycket åt hästar och ridning och hjäpte till i ladugården och där det behövdes.

Runt 1967 träffade jag en jämnårig flicka med en vit dvärgpudel på gatan, det visade sig att vi hade exakt samma intressen och vi följdes åt i många år, hon födde upp vita pudlar och jag silver, vi ställde ut, vi arbetade tillsammans med hundtrimning och vi hade vår marsvinsuppfödning tillsammans. (Idag driver hon kennel Milltrac-Cavalier KingCharles)

Jag avslutade gymnasiet och började jobba på Carin Lindhés hundtrim i Stockholm några år. Carin Lindhé - Kennel Mountebanks, som nästan var en legend i hundvärlden, lärde mig massor om hundar, där fick man också bekanta sig med domare/uppfödare från hela världen som på besök i Stockholm alltid besökte "hundtrimmet". Carin var en välkänd domare/uppfödare i hela världen.

I många år åkte jag till London för att besöka Crufts och lärde känna en hel del "hundfolk" på resorna.
Min syster födde upp Cavalier King Charles Spaniel under den tiden, så vi hade mycket gemensamt och jag glömmer aldrig när jag fick visa hennes egenuppfödda Cornelia till BIS på Cavaliersällskapets specialutställning i Lida, med ett hundratal anmälda.

Jag började hjälpa Vivan Strandberg - Kennel Blåkullas i början av 70 - talet med att klippa och visa några av hennes hundar till utställningar och sen med uppfödning av valpar, blev delägare i kenneln och födde sen upp silvermellanpudel i många år, pararellt hade jag saluki som jag både ställde ut och körde kapp med.

Salukin Azora som var mycket framgångsrik på kappbanorna i Sverige omkom tyvärr tidigt i en bilolycka. Jazzara med Kirman härstammning, var mycket vacker och slutade sin karriär 13 år gammal som BIS veteran på den ärofyllda vinthundsutställningen på Skokloster.

Jag har alltid tränat och tävlat lydnad och bruks med alla mina hundar, även agility och numera även prövat på rallylydnad. Två Blåkulla syskon "Sessan" och "Cilla" var mycket framgångsrika i agility. Sessan ingick i Svenska landslaget en tid, ägare Tina Ekström.

"Tant Vivan" som alla kallade henne gick bort i början av 90-talet och jag blev ensam tecknare av kennel Blåkullas. Syskonen Blåkullas Piccola Caterina och Victoria var då kennelns avelstikar.

Samarbetade med kennel Sidonna's som köpte sin första silvermellan av mig, Blåkullas Silver Apeitif och senare Blåkullas Silver Cimona, som jag längre fram köpte tillbaka en tikvalp efter, Sidonna's Jeanne D'Arc.
Blåkullas Picolo Casanova var en framgångrik hane ägd av kennel Chantells som också bidrog till mycket för silvermellanpudel i Sverige.

Under åren 1989-1990 hade kennel Blåkulla 6 HP belönade uppfödargrupper.

I mitten av 80-talet vaknade mitt intresse för Portugisisk vattenhund, jag åkte till Holland, Spanien och Portugal och tittade och studerade rasen för att sedan - 89 köpa en valp, Twin-Thrill, undan en moderlivsimport som syskonen Louise Le Pluart - Kennel Tash Kurgan och Anna Ehrner - Kennel Timoneiro, importerade från Portugal. På den tiden var det ju karantän som gällde. "Twinny" var en underbar levnadsglad tik som tyvärr enbart fick en kull valpar.

Ägnade mig sedan helt åt portugiserna i många år, födde upp en kull åt Kennel Tash Kurgan, behöll en valp, Tash Kurgan Eau Claire, ställde ut mycket och tävlade en hel del lydnad. Var mycket aktiv och var med att starta upp rasklubben för Portugisisk vattenhund.

En nära god vän till mig, Charlotta Jansson övertog Kennel Timoneiro och födde upp en kull hemma i mitt hus 2001 där jag förärades en underbar tik, Timoneiro Tamara "Tara.

Tara växte upp till en mycket vacker Portugisisk Vattenhund och tog snabbt sitt championat. Jag hade då börjat bli lite utställningstrött så det blev bara några år vi åkte runt men då placerade hon sig alltid i topp. Tara är också  jätteduktig på lydnad. En fantastisk tik både snygg och trevlig, tyvärr hade varken Charlotta eller jag praktisk möjlighet att ta någon valpkull på henne, en sak som vi ångrar bittert idag.

Åren gick och mitt arbete tog mycket tid, jag hade ingen möjlighet att föda upp hundar så under dessa år ställde jag ut och avlade på mina katter, Brittisk Korthår och Devon Rex.
Katter kan man föda upp utan att vara hemma hela tiden.

 Jag har alltid haft den fantastiska möjligheten att kunna ha med mig mina hundar på arbetet och kunna gå  långpromenad på lunchen, det är inte alla förunnat. Det har varit guld värt för mig !

Jag har i alla år sedan jag var tidig tonåring klippt och trimmat hundar på min fritid, senare år har jag dock trappat ner detta då jag känner att lite ledighet kan vara skönt emellanåt.

Griffoner hade jag i många år tittat på och tänkt att en sån vill jag ha någon gång i framtiden. Besökte rasklubbens årliga utställning så ofta jag kunde, min första var i Skövde i slutet av - 80 - talet, var medlem i rasklubben i många år och studerade griffoner en hel del.

År 2006 fick jag möjligheten och glädjen att få köpa en tikvalp från Anna Heljeberg - Kennel Jackfrosts, en underbar valp efter Leo Belgicus United Colors och Inras Irma. Hennes namn är Jackfrost Love Colors " Kolan " och det är här historien börjar...

Det finns nu valpar efter Kolan och Elton, Den vackra svarta hanen King Wizard Elton, Kennel Hierners.

Kolan är en härlig hund, lite stor, men snygg och mycket sund, trevlig, harmonisk och okomplicerad. Vi har tränat lydnad och hon har vunnit alla tävlingar på kursavslutningar. Vi har provat på agility och det är inga problem med något. Matte har dock tappat tävlingsgnistan med åren så nu håller vi oss bara till träning.

Tiden får utvisa hur framtiden kommer att se ut för kennel Blåkulla, jag har ett heltidsarbete och tack o lov har jag möjlighet att ta med mig hundarna till jobbet.  Dock är uppfödning ett problem då det kräver lång frånvaro från arbete och kan vara lite känsligt.

Men min förhoppning är att jag ska kunna fortsätta med mitt brinnande intresse och att fler kullar ska kunna födas på kennel Blåkullas.

 

/ Karin Johnsson februari 2010